zaterdag 12 april 2014

Een koekje van eigen deeg...

De dag begon vroeg vandaag. 
Om 6u10 meldde de kleinste pagadder zich al en aangezien het mijne toer was om op te staan, had ik dus pech. Nog slaapdronken gaf ik zijn flesje en langzaam begon mijn dag...
Lekker traag en op het gemakske, om half 10 had ik het gevoel alsof ik er al een halve dag had opzitten, al had ik nog niks gedaan. Ik raakte precies maar niet op gang en al vlug voelde ik dat het niet zo'n productieve dag zou worden. 
Maar mijn dochter had daar precies een andere gedacht over...
'Mamaaaaa, gaan we koekjes bakken en dan versieren? Ja? Alsjebliiieeeeefffttt?'
En zo geschiedde...

Op het worldwideweb ging ik op zoek naar een geschikt recept voor koekjes. We hadden al eens koekjes gemaakt, zandkoekjes, maar dat deeg was niet geschikt om vormpjes uit te steken en dat wilde ik deze keer toch graag doen. Via Google kwam ik terecht op haar blog, deze kende ik nog niet maar ga hem vanaf nu zeker volgen, zo leuk! Daar stond een link naar een koekjesrecept van de koekjesfee, maar dat kreeg ik helaas niet geopend, dus dan maar verder op zoek... met als resultaat dit recept. We gaan het proberen!

-250 gr bloem
-100 gr suiker, daar maakte ik 125 gr van want wij doen hier thuis niet aan zakjes vanillesuiker.
-125gr boter
-1 ei

De meeste ingrediënten hebben we meestal wel in huis, behalve de boter, dus daarvoor ging manlief nog vlug naar de winkel! De dochter, zo enthousiast, dat ze mee met de ingrediënten op de foto wou :-) ! 

Toch even erbij vermelden dat het zaterdagochtend is, ze liep nog met haar hair in de wair en in pyjama, die ze ondertussen al had uitgetrokken want onze dochter heeft toch een klein exhibisionitisch kantje en loopt het liefst in haar ondergoed. Alle ja, eigenlijk in haar blootje als ik haar zou laten :-) !

We hebben hier altijd een pot homemade vanillesuiker staan, een leuke tip van Jeroen Meus die ik graag met jullie deel. Als je bij het bakken eens vanillistokjes gebruikt, moet je ze achteraf niet weg gooien. Je bewaart ze in een pot die je vult met suiker, hoe langer de suiker bij de stokjes zit, hoe meer de suiker naar vanille gaat smaken en ruiken! Des te meer stokjes in de pot, des te beter voor de smaak!!

Het fijne aan dit eenvoudige recept is dat je gewoon alles bij elkaar moet doen in de kom! We begonnen met de bloem en de suiker... alles hing onder want Alex wilde dit natuurlijk het liefste met haar handjes doen. Een lepel gebruiken? Nee dank u :-) !

 Daarna het eitje breken! 
Dit verliep super, geen eierschalen bij het deeg! En geen ei op de tafel! 

En dan lekker kneden maar!
Hier zijn we dan helaas van het recept afgeweken. 
Het deeg was veel te droog, misschien zou het vanzelf wel goed komen, maar daar ging ik niet op wachten, dus flanste ik er nog een eitje bij met als gevolg dat het deeg te nat was. Hèhè! 
Dus terug bloem en suiker toevoegen op goed gevoel :-/ . 

Het deeg was klaar. 
Tijd voor het uitrollen van het deeg en het uitsteken van de vormpjes! 
Om daarna een klein aantal te versieren! 


De eerste lading!! En zo volgden er nog een aantal!

 Toen de koekjes uit de oven kwamen en waren afgekoeld, werd er nog een klein aantal versierd!

Twee en een half uur later waren we klaar! De keuken 1 grote puinhoop, een afwas van jewelste en de vloer onder haar stoel die er zo uitzag: (op foto lijkt het precies mee te vallen, in werkelijkheid daarentegen...)

Maar wel een dolgelukkige dochter die superfier is op haar zelfgemaakte koekjes!
Daar doen we het toch voor, niet?

Het resultaat van een uiteindelijk toch zeer productieve ochtend in de paasvakantie! 

Een goed gevulde koekjestrommel op ons aanrecht. 
Ik ben benieuwd hoe lang het duurt vooraleer hij leeg is :-) !

En de smaak? Eerlijk is eerlijk, die kon beter. Het mocht naar onze smaak zoeter! Maar dat zal wel ergens zijn misgegaan toen ik het recept eigenhandig ging aanpassen :-p !
Smakelijk!

3 opmerkingen: