maandag 21 april 2014

Gevloek, zweet en tranen...

Het knappe stofje Summernightlights van de Wee Wander-collectie van Sarah Jane voor Micheal Miller (een hele mond vol) zag ik voor het eerst bij haar. Ik werd opslag verliefd! Wat een prachtig stofje! 
Ook de jurk die Mamadammeke ermee maakte stimuleerde, was een pareltje!!
Ik moest en zou dat stofje hebben! NU! 
Maar dat stofje was natuurlijk nog nergens te krijgen in de België of Nederland. Uiteindelijk kreeg ik een tip via 1 van mijn naaivriendinnen op een facebookpagina, dat de Stoffenkamer het als eerste webwinkel in voorraad had. Onmiddellijk gebeld en besteld! Tijdens mijn weekendje Gent begin maart ging ik het persoonlijk afhalen! In het echt was het stofje nog mooier!! Zo blij dat ik was met het stofje!!

Ik had in mijn hoofd al lang een plan wat ik ermee ging maken, maar dan de goesting vinden en ook de moed want in zo'n gegeerd stofje knip je niet zo gemakkelijk. 
Een jurk met een stolpplooi in de rok! Ik oefende de stolpplooi hier al eens. 
Maar voor dit kleedje wilde ik meer plooien!

Uiteindelijk ging ik ermee aan de slag. Ik begon met de rok met stolplooien volgens de uitleg van SVDHZ. Dit ging vlot. Het bovenstuk komt ook uit SVDHZ, van de basisjurk die maakte ik hier al eens. Het ging allemaal heel vlot, maar het werd een naaiwerk met veel tussenposes,
 ik werkte eraan wanneer ik zin had, het moest toch pas af zijn met Pasen. 

Ondertussen kreeg ik mijn nieuwe vriendje, de Lewenstein 700 DE, die ik dankzij een fantastische groepsaankoop voor een zeer scherpe prijs kon kopen. Mijn enthousiasme over de overlock en mijn gebrek aan ervaring ermee, zorgde ervoor dat het kleedje van Summernightlights een naaisel werd met veel frustraties. Gelukkig geen bloed, maar veel gevloek, zweet met hartkloppingen en uiteindelijk bijna een traan!

Het bovenstuk en de rok stonden aan elkaar, de rits zat erin, vlotjes. Toen besliste ik om het rokgedeelte dicht te naaien met de overlock... met een helse snelheid ging de overlock vooruit, te snel voor mijn gebrek aan ervaring met het apparaat. Met als gevolg dat er een stuk te veel af ging, waardoor ik serieus moest foefelen aan het stukje net onder de rits om het fatsoenlijk te krijgen. 
Bij de pasbeurt bleek dat het daardoor veel te gespannen stond aan de poep, ook wel deels door de iets te lange stolplooien. Ik hield me niet aan de aangeraden lengte van zo'n plooi. 
Dus moest het kleedje aangepast, ik maakte de rits onderaan terug los om de naad tussen het bovenstuk en de rok met 1 cm aan te passen, zodat de plooien korter werden en er minder spanning op de poep kwam. Dan alles weer dichtnaaien en de rits terug erin. Aan de onderkant van de rits kreeg ik het niet perfect, maar het was toch al beter dan ervoor. Bijna was de jurk klaar. Ik maakte de zoom, de binnenjurk werd afgewerkt en op de afwerking van de stofranden na was hij af! Nog een pasbeurt en de jurk miste iets, ik wou een lint gebruiken voor rond het middel, zo'n blinkend exemplaar. MIJN MAN vond dat echt niet passen en opperde om een lint te maken van het groene gedeelte van het stof, zodat het terugkwam. Wat een goed idee!! Het lint werd gemaakt en vastgezet in de zijnaden. De strik op de poep verdoezelde de minder nette afwerking aan de rits, ideaal!!

Voor een nette afwerking binnenin (de stofranden), ging ik terug aan de slag met de overlock...
Veel te nonchalant en te onnauwkeurig, waardoor ik over het hoofd had gezien dat er nog bovenstof onder het mes lag, met als rampzalig gevolg dat er gat kwam in mijn bovenstuk!!! Toen wou ik echt wenen maar de tranen kwamen niet! Ik heb hardop gevloekt en ik voelde me heel opgefokt!!

VERPEST, ik had het kleedje verpest!! Het kleedje was verder echt supermooi, dus daar moest een oplossing voor gezocht... en die werd gelukkig gevonden!!
Ik maakte het gat dicht met de verstevigingssteek en maakte een groene strook, zoals het lint, om over het gat te naaien. Dit was een goede oplossing. De strook gaf een leuk effect. Ik twijfelde of er nu aan de andere kant van de rits ook een strook moest komen voor het evenwicht, maar dat was onmiddellijk zo zwaar. 

Uiteindelijk is het dus goed gekomen met het kleedje en ben ik heel blij met het resultaat! 
Zie hier de geposeerde-niet-spontane-foto :-) !

En hier de Ik-zoek-paaseitjes-actie-foto!

De achterkant - binnen

De achterkant - buiten


Nu ben ik benieuwd wat jullie vinden van de oplossing, de strook.
Moet er nog een strook bij komen aan de andere kant?

20 opmerkingen:

 1. maar deze jurk is prachtig!!!!!
  Neen, daar hoefde helemaal geen tweede strook bij te komen, dit maakt het juist speciaal.
  Mooi gedaan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind de strook ook een leuke oplossing. En juist tof dat het een beetje asymmetrisch is nu! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij hebt dat supergoed gedaan! Een prachtmeid in een prachtjurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind het kleedje wondermooi. had je niets gezegd had ik gedacht "wat een leuk idee dat lint". echt heel erg mooi en ook dat stofje mmmm om verliefd op te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach, de Stoffenkamer. Bedankt voor de tip, was ook op zoek.
  Kleedje is mooi zo. Die strook leek daar voor mij ook zo te horen staan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super super mooi geworden! Echt had het jurkje met zoveel tegenslag al tien keer in een hoek gesmeten. Wat een geduld heb je ermee!

  Bevalt je lewenstein 700 DE? Mijn oog is er ook op gevallen. En vind de prijs mooi om mee te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja eigenlijk is dat wel een handig ding! Ik moet er alleen nog leren fatsoenlijk mee te werken :-) ! Het geeft een veel netter afwerking, geen stofdraden meer en geen te veel aan stof. Ik ben wel blij met mijn aankoop. Ik raad je aan om op zoek te gaan naar groepsaankopen via facebook, dan heb je nog een betere prijs :-) !

   Verwijderen
  2. Ik heb geen idee waar ik die groepsaankopen kan vinden? Jij een idee?

   Verwijderen
  3. https://www.facebook.com/groups/1433484613553705/?fref=ts

   Deze loopt wel al af op 30 april! Succes!!

   Verwijderen
 7. Ik vind het een hele goede oplossing! Heel mooi, je dochter staat er prachtig mee!

  Ik overlock mijn panden van een katoenen kleedje altijd eerst en zet dan het kleedje in elkaar met het naaimachine :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ene goeie tip! Dan is de kans minder groot op flaters, zoals die van mij :-) ! Maar mijn kleedje stond al gedeeltelijk in elkaar toen ik de overlock kreeg :-) !

   Verwijderen
 8. Prachtige jurk. Het proces is heel herkenbaar:) En de strook is nu een verrassend detail. Super gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooi, en geniale oplossing, met die extra groene strook.
  En het beste is om al je stukken altijd eerst te overlocken en dan pas je kledingstuk in elkaar te zetten, dan is de kans op accidenten al veel kleiner :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ga ik vanaf nu ook best doen, denk ik zo! Om nog meer gevloek, gezweet en bijna gehuil, te vermijden :-) !

   Verwijderen
 10. schoon! en dat stoort ni zene, die strook langs achteren :) maakt het net een tikkeltje specialer! ik overlock ook altijd eerst alles, veel gemakkelijker vind ik dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zeer mooi gedaan super

  BeantwoordenVerwijderen